DAN PRONALAZAČA – 12. OKTOBAR

 

Dan pronalazača – 12. oktobar obilježen je u prostorijama naše škole u saradnji sa Firmom za prodaju profesionalne mjerne opreme Micom BH. Ovom prilikom realizovane su dvije teme: “AC strujni krug”, mjerenje veličina u AC strujnom krugu u zavisnosti od napona, otpora i kapaciteta, te posmatranje i analiza signala na osciloskopu, koju su realizovali članovi firme Micom BH, Camović Aldin i Berina Islamović zajedno sa učenicima dodatne nastave iz predmeta Fizika.

Druga tema odnosila se “Hologram”, tj. Holografiju, metodu stvaranja i reproduciranja trodimenzionalnih slika. Učenici koji pohađaju sekciju Tehničke kulture napravili su mali prototip holograma i pisutnim objasnili kroz prezentaciju šta je to hologram i kako se stvara hologramska slika. Nakon prezentacije svaki od učenika je mogao na svojim mobilnim telefonima uz prilagođene aplikacije i video animacije da vidi stvaranje hologramske slike.

Navedenu aktivnost pripremili su nastavnici Čičkušić Muris i Grbo Asim sa članovima sekcije Tehnička kultura i dodatne nastave iz predmeta Fizika.

Zahvaljujemo se gospodinu Camović Aldinu na učešću u navedenoj aktivnosti, te donaciji pribor za Van d Graaff-ov generator i prateći eksperiment.