POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU „NOVO SARAJEVO“

 

Učenici i učenice devetog razreda naše škole posjetili su Memorijalni centar „Novo Sarajevo“ u okviru Projekta „Njegovanje tradicije odbrambeno – oslobodilačke borbe“, dana 5. 5. 2017. godine, kojeg provodi Općina Novo Sarajevo u saradnji sa osnovnim novosarajevskim školama i boračkim udruženjima.
Prilikom posjete učenici i učenice su pored stalne postavke o ratnim vojnim jedinicama iz perioda 1992-1995. godina sa područja općine Novo Sarajevo, obišli i privremenu izložbu ratnih fotografija i zastava Prvog korpusa Armije RBiH. Tim povodom, predsjednik Udruženja 1. Slavna – 111. Viteška brigada Nusret Aganović - Aga održao je historijski čas o periodu odbrane Sarajeva i Općine Novo Sarajevo.
Gospodin Aganović je upoznao prisutne o pripremi i organiziranju otpora, te stvaranju jedinica za formiranje Armije RBiH u period 1991-1992. godina. Predstavnici naše škole primili su knjigu koja je namijenjena školskoj biblioteci „ZA SARAJEVO, ZA BOSNU SVOJU“ od 13. novosarajevske do 111. Viteške brdske brigade.