DAN MATERNJEG JEZIKA

 

Povodom obilježavanja 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, učenici i učenice naše škole su s nastavnicom Đenanom Herco organizirali nekoliko aktivnosti u cilju promocije i isticanja važnosti maternjeg jezika.
20. februara 2018. godine članovi i članice Literarno-novinarske su izradili plakat na kojem su napisali važne poruke o njegovanju i očuvanju maternjeg jezika koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. 21. februara u holu škole članovi i članice Literarno-novinarske sekcije održali su kratko predavanje o važnosti obilježavanja Dana maternjeg jezika. Pored navedenog, članovi sekcije su učenicima i učenicama od V do IX razreda održali prezentaciju iz historije bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika. Nakon predavanja, uslijedio je kviz u kojem su sudjelovali prisutni učenici i učenice. Kroz zadatke interaktivnog karaktera, učenici i učenice su odgovarali na pitanja iz maternjeg jezika i osvojili simbolične nagrade.
Navedenim aktivnostima naša škola dala je doprinos obilježavanju Međunardnog dana maternjeg jezika. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.